Opoziţia moldovenească este într-o criză de idei şi proiecte, iar situaţia sa va deveni şi mai complicată în preajma alegerilor parlamentare. Asta în condițiile în care procurorii vor veni cu rezultate în dosarul fraudei bancare. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional.

“Dacă până sfârșitul anului bravii noștri procurori demonstrează că nu simulează, ci caută cu adevărat banii dispăruți, atunci viața opoziției se va complica mult. Atunci se va vedea că în PAS nu s-a încheiat procesul de formare a echipei, iar în PPDA aceasta lipsește cu desăvârșire și Năstase trebuie cărat în poala Maiei Sandu împreună cu prietena sa și cu Slusari, că Ghimpu a întârziat prea mult să-i transmită „ștafeta” lui Dorin Chirtoacă, iar Șalaru s-a rătăcit în strategii, s-a lăsat pe tânjală și PUN își pierde aderenții mai repede decât i-a strâns laolaltă, că în PLDM și PLR au rămas politicieni buni, dar prea puțini pentru o bătălie electorală grea, scrie Nicolae Negru.

Autorul consideră că, în condiţiile sistemului electoral mixt, va conta nu doar partidul, ci şi calitatea candidaţilor în circumscripţii.

“Partea bună a sistemului mixt e că unele partide pot intra în Parlament, indiferent dacă adună sau nu cele 6% necesare cu listele lor. 51 de mandate se vor adjudeca în circumscripții electorale, unde va conta nu numai partidul, ci și candidatul.

Competența, reputația candidatului vor fi decisive”, notează jurnalistul citat. “Lupta crâncenă din circumscripțiile electorale ar putea să-i stimuleze pe alegători să iasă la votare. Lehamitea generală, dar și calitatea opoziției, neunirea unioniștilor îi va ține acasă”, conchide Nicolae Negru.