Politica Pro-Moldova, adoptată de Partidul Democrat din Moldova nu se referă la geopolitică, ci îşi propune să construiască o patrie pentru locuitorii dintre Prut și Nistru. De această părere este jurnalistul roman Victor Nichituş, într-un material publicat astăzi pe blogul său.
“După două decenii divizarea societății moldovene, una multietnică, s-a realizat. Ea a apărut ca urmare a preferințelor geopolitice a politicienilor moldoveni. Slăbiciunea instituțiilor statale moldovene este și ea o consecință a divizării geopolitice realizată de politicienii moldoveni. Dar și a erorilor comise. Politica Pro-Moldova nu se referă la geopolitică. Pro-Moldova se referă la patriotism. La canalizare și apă potabilă în satele Moldovei, la drumuri asfaltate în regiunile rurale, la creșterea numărului de cadre medicale și la funcționarea corectă a instituțiilor”, scrie Victor Nichituş.
Autorul consideră că politica Pro-Moldova nu anulează vectorul pro-european al ţării.
“Patriotismul moldovenesc, unul de esență locală, presupune integrare europeană, stat de drept și justiție egală pentru toți. Pro-Moldova înseamnă libertatea presei, transparența și contabilitatea acțiunilor guvernării, responsabilitate socială și pluralism politic. Dar pune în prim plan rezolvarea problemelor comunităților locale”, notează jurnalistul.
“Noua strategie politică a Partidului Democrat din Moldova este criticată tocmai pentru că vorbește despre construirea unei Patrii pentru locuitorii dintre Prut și Nistru, o Patrie a moldovenilor, fie ei români, bulgari, ucraineni ori ruși. Despre asta e vorba. Ne-prietenii Republicii Moldova nu vor să existe așa ceva, vor un stat slab și supus. Că, vorba veche, divide et impera”, conchide Victor Nichituş.