Protestul de duminică a dezvăluit faptul că opoziția extraparlamentară, PAS și PPDA, nu știe cu adevărat ce vrea. Mai mult,  aceasta se consumă pe zi ce trece, iar acest lucru o demonstrează totala ei lipsă de imaginație și de inspirație politică. Opinia aparține jurnalistului roman Victor Nichituș, exprimată pe blogul său.
nichitus
Potrivit lui Nichituș, o analiză a manifestării din 17 septembrie demonstrează că protestul a fost mai degrabă anti Vlad Plahotniuc, deoarece Maia Sandu nu a venit în fața susținătorilor cu ceva nou, fiind obsedată doar de lupte politice și lăsându-se purtată de Andrei Năstase în conflicte care nu reprezintă agenda și problemele populației.
Jurnalistul este de părere că Maia Sandu nu cunoaște cu adevărat nevoile cetățeanului obișnuit. ”Cum poți cere FMI-ului să nu finanțeze Republica Moldova? Cum a putut solicita UE să nu acorde finanțare Chișinăului? Nu cred că cele două cerințe ale liderului PAS i-ar fi ajutat pe moldoveni să aibă o viață mai bună. Dimpotrivă”, a scris jurnalistul.
Nichituș s-a referit și la poziția României față de jocurile politice de la Chișinău. Potrivit lui, președintele Klaus Iohannis a înțeles, mai bine decât Maia, că Republica Moldova trebuie ajutată instituțional.
”Iohannis l-a felicitat pe premierul Pavel Filip și s-a declarat gata să acorde cea de a trei tranșă a împrumutului destinat Moldovei. S-ar părea că, la București începe să se vadă că agenda politică a PAS nu conține nimic legat de nesesitățile și nevoile cetățenilor. Anterior Maia Sandu solicita statului român să nu acorde cea de a treia tranșă a împrumutului către Republica Moldova. Se vede că Maia Sandu a devenit obsedată de un singur lucru: de Plahotniuc, ca Sergiu Mocanu anterior. Unde se află în prezent Sergiu Mocanu? Este el în preferințele electoratului moldovean? Nici insistența cu care Andrei Năstase promovează agenda anti-Plahotniuc nu a făcut ca formațiunea pe care o conduce să crească în sondaje, PPDA se află în subsolul clasamentului politic, mult sub Partidul Democrat”, a scris jurnalistul.
În concluzie, Nichituș a scris că, de la alegerile prezidențiale și până acum, Maia Sandu nu a reușit să o impună în conștiința publică vreo temă de dezbatere, iar din această cauză încrederea populației în liderul PAS este în continuă scădere.
”Da, opoziția se consumă pe zi ce trece, iar acest lucru o demonstrează totala ei lipsă de imaginație și de inspirație politică. Acest lucru arată că opoziția extraparlamentară nu are un proiect politic bine definit, deci nu este pregătită să vină la guvernare. De ce opoziția extraparlamentară nu are un proiect bine argumentat politic? Răspunsul este la suprafață, ea nu promovează un proiect al cetățenilor moldoveni, ci proiectul personal al lui Victor și Viorel Țopa, susținătorii financiari ai PPDA”, a concluzionat jurnalistul