Atmosferă încordată în preajma Aeroportului Chișinău, unde mai mulți oameni protestează împotriva vizitei vice-premierului rus, Dmitri Rogozin, cu ocazia aniversării a 25 de la formarea misiunii pacificatoare din regiunea transnistreană. Acțiunea a fost precedată de și de o petiție privind declararea lui Rogozin drept persoană non-grata, dar și mesajul autorităților de la Chișinău, precum că vice-premierul rus nu este binevenit la noi în țară. Potrivit Digi24, care citeaza pagina Runway 08, avionul lui Rogozin va tranzita teritoriul României, chiar dacă traversarea i-a fost interzisă.

Nemulțumirea comunității moldovenești a fost stârnită inclusiv de un detaliu interesant din biografia lui Rogozin. Acesta a luptat în conflictul de pe Nistru, de partea trupelor ruse, lucru pe care îl recunoaște în cartea sa „Vrag Naroda”, publicată în 2006, în care i-a făcut fasciști inclusiv pe moldovenii care au luptat în acest conflict.

Dmitri Rogozin povestește în cartea sa că a ajuns pentru prima dată în Transnistria în mai 1992. Ulterior, acesta s-a întors la Moscova și a adunat militari dornici să participe la războiul de la Nistru. În iunie, acesta s-a întors cu un detașament de voluntari ruși și ucraineni pe traseul Dubăsari-Râbnița. Acolo, a făcut cunoștință cu generalul Aleksandr Lebed, comandantul armatei a 14, care potrivit lui, a avut un rol crucial în războiul de la Nistru.  Rogozin i-a calificat pe separatiștii proruși din stânga Nistrului drept un popor glorios și acuză țările lumii că nu recunosc Republica Moldovenească Nistreană, privând astfel oamenii care trăiesc acolo de dreptul la autodeterminare. ​ Peste două propoziții, acesta cere însă ca regiunea separatistă să revină fără întârziere în componența Rusiei. Pentru această carte, oficialul rus a fost numit fascist de către mai mulți jurnaliști din țara sa.

Reamintim că autoritățile de la Chișnău au abordat o poziție tranșantă față de vizita lui Rogozin la Chișinău. După adoptarea declarației prin care Rusiei i se cere evacuarea trupelor din regiunea transnistreană și declarațiile provocatoare ale vice-premierului rus privind stârnirea unui nou conflict pe Nistru, atât Președintele Parlamentului, cât și Premierul Moldovean au declarat că se vor întâlni cu Rogozin doar din politețe, menționând că oficialul nu este binevenit la Chișinău.