Falesti_sere_2Prim-ministrul Iurie Leancă a vizitat astăzi o seră hidroponică din localitatea Făleștii Noi. Sera se întinde pe un hectar, unde  sunt cultivate roșii și castraveți exclusiv pentru piața locală, pe perioada întregului an.

Sera a fost construită de întreprinderea „Polimer Gaz Conducte” în urmă cu trei ani, după o tehnologie inteligentă, astfel încât să conserveze energia termică. Plantele sunt crescute fără sol, în recipiente cu vată minerală sau plăci de cocos. Întrerpinderea este prima din țară care îmbină agricultura ecologică și eficiența energetică.

Directorul întreprinderii, Sergiu Cocârlă, spune că energia folosită pentru încălzirea serei și pentru creșterea legumelor este una combinată din sistemul solar, termal, biomasă, iar la necesitate sunt folosite și gazele naturale. Potrivit lui, aici sunt folosite cele mai moderne tehnologii. „Totul este automat – pe un monitor putem urmări cum decurge procesul din seră, temperatura și chiar umiditatea solului etc. Și putem vedea cum se respectă acești parametri inclusiv de pe un telefon mobil. Este o tehnologie modernă care trebuie dezvoltată. Am vrut să costruim o seră diferită decât ceea ce este în Moldova, ca să nu avem concurență și am investit sume enorme. Asta ca să avem legume pe tot parcursul anului”, a precizat directorul întreprinderii.

La rândul său, Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că este foarte important ca sectorul agricol să se dezvolte. „Folosirea tehnologiilor avansate va permite dezvoltarea unei agriculturi moderne, astfel încât să obținem roadă de calitate care să cucerească piața UE”, a subliniat șeful Executivului.

În sera hidroponică de la Făleștii Noi au fost investite 14 milioane de lei, dintre care aproape trei milioane sunt subvenții de la stat. Întreprinderea are 35 de angajaţi.