Compania nipono-germană „Sumitomo Electric Bordnetze” (SEBN), care a venit pe piaţa Moldovei la sfârşitul anului 2015, construieşte la Orhei o uzină de producere a cablajelor pentru industria de automobile.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un interviu acordat revistei „Profit” de către directorul companiei, fostul preşedinte al Parlamentului, Igor Corman, a spus că a fost selectată compania austriacă „Strabag”, care la finele lunii august 2016 a dat start şantierului de construcţie la marginea Orheiului, pe o suprafaţă de 8 ha. Construcţia fabricii este estimată la peste 20 mil. euro.

„Conform contractului, în luna august 2017 va fi dată în exploatare o suprafaţă de 5 mii m.p., iar finalizarea construcţiei fabricii este preconizată pentru luna noiembrie. Suprafaţa totală va fi de 27 mii m.p., ceea ce înseamnă că vor putea fi angajaţi circa 2500 de muncitori”, a spus Igor Corman.

În prezent, „Sumitomo Electric Bordnetze” închiriază o hală la marginea Orheiului, unde muncesc 285 de persoane.

„Pentru hala pe care o închiriem acum nu avem capacitatea de a angaja mai mult de 350 de persoane. În următorii 2-3 ani va trebui să ajungem la cifra de 2500 de angajaţi. Recunoaştem că este o mare provocare, fiindcă în momentul în care ne vom transfera la noua fabrică, vom fi nevoiţi să suplinim rapid numărul de muncitori”, a explicat Corman.

Managerul speră că fabrica din Orhei nu va fi unica întreprindere a „Sumitomo Electric Bordnetze” în Moldova.

„Sunt vizionar din fire şi mi-aş dori ca în următorii 4-5 ani să existe nu doar o fabrică SEBN în Moldova. La volumele de muncă pe care le planificăm, s-ar putea ca în viitorul apropiat să ne gândim serios la deschiderea unei noi fabrici prin apropiere. Deja am început aceste discuţii. Totul se planifică minimum cu cinci ani înainte”, a remarcat Corman.