Tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov, care a zguduit Londra acum câțiva ani, la fel ca și omorul din cartierul bucureștean Vitan, a avut în spate aceleași personaje. Despre aceasta anunță jurnaliștii proiectului de investigații Zeppelin în filmul „Asasin în lege. Erată”, publicat la începutul acestei săptămâni.

După cum comunică jurnaliștii proiectului Zeppelin, Usatîi este cel care a comandat asasinatul lui Gorbunțov și a apelat pentru aceasta la interlopul cunoscut drept „Vanea Pisateli”. Pisateli a confirmat implicarea sa printr-o secvență video. Acesta a acceptat comanda lui Usatîi și l-a contractat pe killerul Vitalie Proca pentru realizarea asasinatului.

„Preluând comanda, Pisateli, o autoritate criminală cu renume, membru al grupării criminale Patron, pune la cale totul în cele mai mici detalii. Comanda e prea serioasă pentru a claca. Planifică zile în șir modul în care îi va realiza comanda lui Renato și a prietenilor săi de la RJD (Căile Ferate ale Rusiei). Informațiile despre faptul că Gherman Gorbunțov frecventează oficiul lui Antonov îi sunt de mare folos. La Londra îl trimite la data de 3 martie 2012 pe Vitalie Proca, unde urma să-l întâlnească și să-l ajute cu misiunea Halupa Valeriu, finul de cununie al lui Pisateli. Proca ajunge în capitala Marii Britanii din Milano cu un pașaport românesc pe numele lui Aureliu Dospin. Se cazează în hotelul Wembley și stă acolo până la data de 11 martie, timp în care comunică des la telefon cu Valeriu Halupa. Prin listingurile numerelor de telefon folosite de Proca și Halupa, poliția londoneză stabilește că cei doi se intersectează zilnic, telefoanele lor aflându-se în imediată apropiere unul de altul, dar și de oficiul în care lucrează Gorbunțov”, notează autorii investigației „Asasin în lege. Erată”.

După eșecul din Londra, urmat de un altul, la Bucureștiu, care i-au adus lui Proca titlul de ”cel mai ghinionist killer”, Usatîi decide să îl ascundă la Moscova. Și asta pentru că ancheta a stabilit că în cartierul Bucureștean Vitan și la Londra a acționat aceeași persoană. Planul lui Renato era simplu – să-l bage la închisoare în Rusia pe killer. ”Acum comanditarul avea la el în Rusia un Killer reținut, pe care urma să-l convingă să spună că totul a fost organizat la comanda lui Alexandr Antonov. Astfel Rușii erau să se laude cu o crimă descoperită – atentatul la viața lui Gorbunțov, cetățean rus stabilit în Londra. În afară de killer erau să-l încătușeze și pe Antonov, un alt bancher care le-a prestat servicii împreună cu Ghera. Antonov era perfect pentru rolul de țap ispășitor din mai multe motive”.