Legea cu privire la ajutorul de stat va fi modificată în conformitate cu prevederile cadrului legal al  Uniunii Europene și în vederea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – UE.  Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în primă lectură de Parlament, informează Moldpres.

Potrivit proiectului, ajutorul de stat va putea fi acordat sub formă de subvenții, alocații bugetare, anularea sau preluarea de datorii și pierderi, exceptări sau amânări de la plata taxelor, impozitelor și altor plăți obligatorii, acordarea unor împrumuturi cu condiții preferențiale, investiții ale furnizorului, garanții acordate de stat, reducerile de preț la bunurile și serviciile furnizate.

Autorii documentului propun ca, în cazul ajutorului de stat acordat ilegal și celui utilizat abuziv, dreptul Consiliului Concurenței de a lua măsuri privind recuperarea acestuia să fie supus unui termen de prescripție de 10 ani.

De asemenea în proiect se propune ca membrii Consiliul Concurenței să aibă acces la unele baze de date deținute de autoritățile și instituțiile publice în vederea obținerii în termeni restrânși a informațiilor necesare efectuării investigațiilor concurențiale.