Intenția PAS, PPDA, PLDM și a unor organizații neguvernamentale afiliate acestora de a instala corturi în Piața Marii Adunări Naționale după protestul anunțat pentru 26 august este criticat de mai mulți lideri de opinie, intervievați de Ziarul de Gardă.

Profesorul universitar Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional, spune că instalarea corturilor în PMAN, pe 27 august, nu va fi o idee bună, iar Piața trebuie să fie liberă pentru toată lumea.

”27 august e, totuși, o zi specială, un eveniment istoric, care nu ni s-a dat atât de ușor. Lumea a stat în genunchi în Piață pentru Independență și Tricolor, iar la Nistru am avut război, care continuă și azi. Eu cred că lucrurile trebuiesc separate. Pe 27 august Piața să fie liberă pentru toți, indiferent care este atitudinea noastră față de această guvernare. 27 august nu e sărbătoarea acestei guvernări. În PMAN, pe 27, trebuie să poată veni oricine, fie cu o amintire despre ce a fost, cu un Tricolor, o floare sau o lumânare”, a spus Osmochescu.

La rândul său, istoricul Ion Negrei se arată debusolat de ceea ce numește el premieră politică, referindu-se la planurile opoziției pentru 26 și 27 august.

”Personal, nu îmi este prea clar acest proiect. În primul rând, pentru că vine din partea unui Comitet de Rezistență, care nu se știe în ce condiții a fost ales şi de cine. Şi, în al doilea rând, pentru că nu e clar ce va fi pe 27 august. Pe 26 – proteste, dar pe 27? Sărbătorim? Protestăm? Împotriva guvernării? Împotriva Independenței? Care va fi mesajul? Schimbăm guvernarea şi păstrăm Independența? Sau schimbăm și una și alta, şi facem Unirea”, se întreabă istoricul.

Președintele Clubului politic al Femeilor ”50X50”, Ecaterina Mardarovici, este mai categorică. Ea susține că protestele sunt puse la cale de Kremlin.

”Risc să supăr anumită lume, dar nu voi merge la proteste. Şi nu pentru că aş fi de partea actualei guvernări, ci pentru că nu vreau să fiu folosită în noile jocuri propagandistice ale Rusiei cu „națiunea civică”, pe care o promovează insistent la TV Andrei Popov, Alexei Tulbure şi Andrei Năstase, inclusiv”, a explicat Mardarovici.

Liderul Asociației ”Tiras-Tighina”, Anatol Caraman, spune că protestele vor reprezenta, de fapt, un PR electoral pentru Andrei Năstase.

”Nu pentru Năstase şi Maia Sandu, dar, repet, pentru Năstase, care, prin alegerile pentru primăria Chișinăului şi tot ce a urmat, caută s-o marginalizeze pe Sandu şi să îşi facă imagine de unic lider al opoziției”, explică veteranul.

Potrivit lui, reprezentanții asociației pe care o reprezintă nu vor răspunde îndemnului liderului PPDA, care s-a folosit de veterani în 2014-15.

”Noi, cei de la „Tiras-Tighina”, nu vom mai merge în nici o acțiune, inițiată de Năstase, după ce a lovit în România şi Unirea cu România”, a spus Caraman.