Lideri ai unor ţări UE şi preşedintele în funcţie al SUA, Barack Obama, vor discuta vineri, la Berlin, despre extinderea sancţiunilor impuse de Occident Rusiei pentru intervenţia militară în Ucraina, precum şi noi măsuri punitive, din cauza bombardamentelor în Siria, afirmă surse citate de Reuters, citat de Mediafax.

La reuniunea de la Berlin, găzduită de cancelarul Angela Merkel, ar urma să participe Barack Obama şi liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Spaniei.

Iniţiativa intervine în contextul victoriei în scrutinul prezidenţial din SUA a lui Donald Trump, care a semnalat că va încerca îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, stârnind temeri privind anularea sancţiunilor.

Un oficial german a declarat că scopul ar fi prelungirea sancţiunilor UE impuse Rusiei, care ar urma să expire la sfârşitul lunii ianuarie.

Există totuşi temeri că Donald Trump ar putea urma o direcţie opusă, după învestirea în funcţie pe 20 ianuarie. În acest context, liderii europeni vor clarificări din partea lui Barack Obama, care a discutat cu Donald Trump săptămâna trecută.

„Suntem într-o situaţie crucială. Vrem să evităm situaţia în care UE ar prelungi sancţiunile, iar noul preşedinte al SUA le-ar anula pe cele americane”, a explicat oficialul german.