Chiar dacă stăteau la aceeași masă, liderii opoziției au transmis cetățenilor că nu s-au decis cum vor participa la viitoarele alegeri parlamentare. În timp ce Maia Sandu a vorbit doar despre crearea unei platforme a tuturor forțelor proeuropene, Andrei Năstase a insistat pe formarea unui bloc electoral comun.

Telegraph.md notează că Maia Sandu a dat de înțeles că vrea să reanimeze ceea ce a fost la început Platforma Civică Demnitate și Adevăr, doar că deja aceasta să fie condusă în tandem cu PAS și cel mai probabil să nu se mai numească „Demnitate și Adevăr”.

„Anunțăm că cele două partide PAS și PPDA, care se bucură azi de cel mai mare sprijin popular pe segmentul forțelor democratice, vor crea o platformă a forțelor proeuropene, antioligarhice care să aducă împreună oameni onești, buni profesioniști. Sub umbrela platformei create de PAS și PPDA, ne propunem să aducem împreună toate forțele politice proeuropene și antioligarhice , în primul rând acelea cu care am făcut front comun la alegerile prezidențiale din anul 2016, dar și reprezentanți din afara partidelor politice și din afara politicului în general – persoane respectate în societate din diferite sfere ale vieții publice și private, membri ai societății civile etc.”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă.

Pe de altă parte, liderul PPDA, Andrei Năstase insistă asupra unui bloc electoral cu listă comună, formată în bază de reciprocitate.

„Părţile vor participa într-un bloc electoral al forţelor autentic proeuropene, constituit pe baza principiului egalităţii şi reciprocităţii, cu invitarea reprezentanţilor societăţii şi altor forţe politice în cazul în care pot să aducă valoare adăugată listei şi să ajute la o mobilizare mai mare a electoratului. În cazul stabilirii listei, dar şi a candidaţilor comuni pentru circumscripţiile uninominale, accentul se va pune pe integritatea candidaţilor şi meritocraţie”, a spus Năstase.

Despre scânteile în relația dintre cele 2 partide presa a scris și anterior. Nemulțumirile deschise în rândurile celor din PPDA au apărut după ce Maia Sandu a ezitat o perioadă lungă de timp răspundă la invitația PPDA de a face front comun. Iar contraoferta liderei PAS, potrivit unor surse, i-a înfuriat la culme pe Andrei Năstase și alți fruntași ai partidului. Sandu propunea stabilirea listelor electorale comune de către un consiliu în care să intre reprezentanți ai societății civile care să aleagă oameni integri, cu reputație nepătată. Potrivit experților, această prevedere ar fi decapitat PPDA-ul, liderii căruia sunt figuranți ai dosarelor penale sau sunt implicați în scheme ilegale.