Aşa-zisul expert IDIS în probleme de securitate, Rossian Vasiloi, ar face parte dintr-o reţea controlată de serviciile secrete de la Moscova, iar una din misiunile acesteia este să creeze panică în Moldova şi să fluture în vânt pericolul unui aşa-zis război cu Transnistria. Această părere a fost emisă de liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, în cadrul unei emisiuni online.

„Este o reţea de indivizi care au trecut din braţele KGB-ului în braţele Kominternului”, susţine Sergiu Mocanu.

„Acest Rossian Vasiloi a absolvit o instituţie a KGB-ului şi face parte dintr-o reţea formată dintr-o sumedenie de aşa-zişi experţi, care trâmbiţează de fiecare dată că Republica Moldova este într-un pericol de război cu Transnistria”, notează Mocanu.  „Ei încearcă să epuizeze resursele şi aşa scunde ale Republicii Moldova, prin creare de panică”, a mai spus acesta.

Amintim că o nouă investigație a portalului Zeppelin a scos astăzi la iveală mai multe documente din dosarul de securist al lui Vasiloi, dar şi conexiunile acestuia cu oligarhul condamnat Veaceslav Platon (şi el recrutat de serviciile secrete ruseşti), dar și cu fostul poliţist Gheorghe Petic.

“Comisia de recrutare a KGB al RSSM îl înrolează pe Rossian Vasiloi, la vârsta de abia 17 ani împliniţi, în rândurile KGB al URSS şi îl selectează pentru înmatriculare la Şcoala Superioară de Comandă de Grăniceri a KGB din Moscova, „purtătoare a Drapelului Roşu şi a ordinului Revoluţiei din Octombrie”, notează Zeppellin.

După ce a absolvit Şcoala Superioară de Comandă de Grăniceri de la Moscova din subordinea KGB, reorganizat între timp în FSB, Rosian Vasiloi este trimis în misiune la Chişinău.

“20 iunie 1994. Între timp, Rossian Vasiloi absolveşte cu succes Şcoala Superioară de Comandă de Grăniceri de la Moscova din subordinea KGB, reorganizat între timp în FSB. Generalul-locotenent V. Botantsev, comandantul unităţii militare nr. 2462 din Moscova îl trimite înapoi la Chişinău, printr-o scrisoare de însoţire autentificată printr-o ştampilă cu stema de stat a Rusiei, la dispoziţia aceluiaşi KGB, reorganizat între timp în MSN, Ministerul Securităţii Naţionale al Republicii Moldova”, scriu cei de la Zeppelin.

În Republica Moldova, Vasiloi a îndeplinit mai multe misiuni, la comanda FSB-ului de la Moscova.

“Alături de alte misiuni, de colectare şi transmitere la Moscova a informaţiilor din interiorul instituţiei de control la frontieră de la Chişinău, o altă importantă misiune a lui Vasiloi era recrutarea noilor agenţi pentru FSB. La 1 septembrie 2009, la 18 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova de Moscova şi tocmai când la Chişinău se închega o guvernare de alianţă pro-europeană, în calitate de şef al Aparatului directorului general al SG, Vasiloi îl trimite la Moscova, la exact şcoala KGB pe care a absolvit-o el în 1994, între timp redenumită în Academia de Grăniceri a FSB, pe grănicerul moldovean Gheorghe Petic, numele căruia vă îndemnăm să-l reţineţi. Grănicerul moldovean îşi dă acceptul să devină agent al serviciului de spionaj al Rusiei, fapt confirmat chiar de FSB”, scrie portalul citat.