Risipeni_Falesti_1Prim-ministrul Iurie Leancă a mers astăzi în comuna Risipeni, raionul Fălești ca să vadă cum decurg lucrările de construcție a unui apeduct. Astfel, în mai puțin de doi ani, cei peste două mii de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa vor primi apă potabilă la robinete.

„Apeductul contează nu doar pentru a asigura cu apă fiecare casă, ci pentru ca să fie apă de calitate. Obiectivul nostru este ca cel târziu până în anul 2020 fiecare cetățean să aibă apă de calitate și acces la rețelele de canalizare”, a spus șeful Executivului.

Potrivit autorităților locale, raionul Fălești se confruntă cu cea mai gravă situaţie în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor conţine fluor, care depăşeşte de două-trei ori limitele admise de normele sanitare.

Lucrările de construcție a apeductului se desfășoară în cadrul proiectului „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșși a instituțiilor de menire social-culturală”, iar costul este de peste 30 de milioane de lei, bani oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Totodată, comunitatea a contribuit cu 1 milion 800 de mii de lei.

În afară de cei 21,8 km de rețele de aprovizionare cu apă construite, în cadrul proiectului va fi edificată și o staţie de tratare a apei potabile. La apeduct vor avea acces peste 800 de gospodării, 7 instituţii publice şi 12 agenţi economici. Totodată, urmează să fie creată o întreprindere de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă. Primarul din Risipeni, Gheorghe Rusu, a subliniat că datorită acestui fapt, vor fi create 25 de locuri de muncă, iar ulterior sistemul de aprovizionare cu apă va fi extins și pentru localitatea vecină – Izvoare, pentru a asigura cu apă potabilă încă peste două mii de oameni.

Edilul a mulțumit Guvernului pentru suportul oferit. „Este pentru prima dată când am primit bani de la  stat pentru repararea drumului. Este vorba de 3 milioane de lei și spun ferm că dezvoltarea infrastructurii în localitățile rurale va întoarce tinerii acasă”, a afirmat Gheorghe Rusu.

În context, Prim-ministrul Iurie Leancă a spus că Executivul va face tot ce îi stă în puteri pentru a crea locuri de muncă în Moldova. „Noi trebuie să creăm locuri de muncă acasă – cu apă bună, cu sănătate, cu educație bună”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.