Activitatea magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova va fi sistată. Acest lucru va fi posibil după ce parlamentul a abrogat mai multe articole din Codul vamal. Proiectul a fost votat în două lecturi la ședința parlamentului de vineri, 19 iulie, informează MOLDPRES.

Cadrul legal stabilea că magazinele duty-free comercializează mărfurile sub supraveghere vamală, fără aplicarea măsurilor de politică economică, în locuri special amenajate, la punctele internaționale de trecere a frontierei de stat. Comercializarea mărfurilor în magazinul duty-free se efectua fără perceperea drepturilor de import.

Organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un șir de deficiențe la implementarea respectivelor prevederi, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele duty-free.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Anterior, premierul Maia Sandu a prezentat informații potrivit cărora circa 75 la sută din volumul mărfurilor vândute în entitățile duty-free în perioada anilor 2015-2019, au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova.