Mai multe instituții de presă prestigioase pe plan internațional, inclusiv Reuters, ABC News sau Foxnews, au scris despre retragerea candidatului Partidului Democrat din campania electorală, Marian Lupu, în favoarea Maiei Sandu.

“Candidatul susținut de Guvern în cursa pentru fotoliul președintelui Republicii Moldova se retragere miercuri, anunțând că este o mișcare strategică pentru a asigura funcția președintelui în mâinile forțelor pro-europenilor”, scrie reuters.com.

Candidatul Guvernului, Marian Lupu, a declarat miercuri că face un pas înapoi pentru a mări șansele candidatului pro-Vest, Maia Sandu, remarcă sursa citată. “Sandu a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că o ruptură în rândul candidaților pro-europeni ar putea dăuna grav Republicii Moldova. „Este o decizie strategică. Moldova are nevoie de un președinte pro-european. Sondajele arată că ea (Maia Sandu) este mai favorizată”, a spus Lupu jurnaliștilor.

Sursa subliniază că pionerul alegerilor de duminică este candidatul pro-rus Igor Dodon care intenționează să organizeze un referendum prin care să ceară opinia societății ex-sovietice privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Președintele în Moldova este mai mult decât un figurant – el sau ea poate întoarce legile în Parlament, poate să dizolve Parlamentul în anumite situații și să numească prim-ministrul, mai subliniază Reuters.