Desemnarea liderului PPDA, Andrei Năstase, drept concurent pentru Primăria Chișinăului nu nu a fost o decizie foarte elegantă în raport cu partenerii săi din PAS. Aprecierea a fost făcută de către președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul emisiunii În Profunzime.
”Da, trebuie să spunem că nu a fost o decizie foarte elegantă sau o mișcare foarte elegantă. Dar, asta fiind situația, a trebuit să pornim de aici”, a spus Maia Sandu, care a fost rugată să comenteze gestul lui Năstase.
Liderul PAS a vorbit și despre rezultatele chestionării membrilor partidului său, efectuată înainte de a lua hotărârea în privința lui Năstase. Astfel, mai mult de jumătate dintre cei care au participat la acest sondaj intern au dorit ca Maia Sandu să candideze pentru fotoliul de primar al Capitalei.
Liderul PAS mai spune că, în urma discuțiilor din partid, s-a decis că este mai importantă menținerea unității blocului cu PPDA pentru alegerile parlamentare, decât să aibă un candidat propriu în Chișinău. Acest raționament și a fost pus la baza discuțiilor ulterioare cu partidul lui Năstase.
”Nu am venit cu o decizie definitivă pe Chișinău, până să avem o decizie definitivă, satisfăcătoare pentru noi toți pe parlamentare”, a spus Maia Sandu.
Andrei Năstase a apărut în spațiul public în anii ’90. În acea perioadă, în calitate de procuror, el a instrumentat dosarul ilegalităților de la compania de stat „Air Moldova”, în care era implicat Victor Țopa, condamnat ulterior. Năstase i-a devenit avocat, iar apoi fin de cununie.
De asemenea, potrivit presei, Năstase deține imobile de lux și mașini scumpe în Moldova și Germania. Acesta evită să spună clar din ce bani trăiește și asigură viața familiei sale în Germania. Investigațiile jurnalistice au scos la iveală, anterior, că liderul PPDA s-a folosit de propria mamă pentru a legaliza milioane de lei proveniți de la Victor și Viorel Țopa.