Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, recunoaște că și ea, în calitate de membru al mai multor guverne, a fost complicele Rusiei la dezbinarea Moldovei. La conferința „Restoring Regional Leadership”, organizată la Vilnius, Sandu a afirmat că guvernele Moldovei de până acum poartă o vină la fel de mare ca și Rusia pentru fragilitatea de astăzi a Republicii Moldova.

”Rusia își poate urmări mai ușor obiectivele sale geopolitice în statele slabe și puternic divizate. Spre regretul meu, pe parcursul istoriei independente a Republicii Moldova, guvernele succesive ale țării au ales să se alăture jocului geopolitic al Rusiei cu Occidentul și poartă o vină la fel de mare ca și Rusia pentru fragilitatea de astăzi a Republicii Moldova. În loc să traseze o direcție clară înainte și să consolideze forțele interne în jurul acestui obiectiv, majoritatea guvernelor din Moldova au exploatat competiția geopolitică din regiune pentru a-și urmări propria lor agendă politică îngustă, folosindu-se de fricile și sentimentele nostalgice ale cetățenilor moldoveni”, a declarat liderul PAS.

Amintim că Maia Sandu a fost ministru în guvernele Filat, Leancă și Gaburici. Maia Sandu a încercat anterior să se dezică de apartenența la Partidul Liberal Democrat din Moldova, șeful căreia a promovat-o la Guvern, iar apoi și în Parlament. Deși a negat că a făcut parte din PLDM, imaginile care au apărut în presă au demonstrat că Maia Sandu a candidat la parlamentare pe lista PLDM, în perioada în care șeful de atunci al formațiunii, Vlad Filat, a fost acuzat că își finanțează campania electorală din banii care au provenit de la Banca de Economii.