Președintele Partidului „Acțiune și Solidaritate”, fostul ministru al Educației, Maia Sandu, insistă că școlile trebuie să fie închise în continuare. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă ea a declarat că nu există condiții pentru a le ține funcționale, la fel ca și pentru a redeschide instituțiile de învățământ închise în perioada când deținea șefia Ministerului Educației.
„Școlile închise pot fi redeschise în situația în care oamenii vor reveni acasă, în situația în care oamenii vor vrea să aibă copii, nu le va fi frică pentru viitorul lor, vor ști că au un viitor acasă și, cum am spus noi mai devreme, ca să ajungem aici, trebuie mai întâi să închidem hoții și după asta o să putem să deschidem școlile”, a declarat Maia Sandu pentru Europa Liberă.
„Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să crească salariile profesorilor, pentru că într-o localitate mică, fără perspectivă, atunci când profesorii în vârstă merg la pensie, cei tineri nu vor să meargă acolo. Deci, poți să-i atragi acolo doar oferindu-le un salariu foarte bun, inclusiv oferind o perspectivă acestei localități. Asta înseamnă investiții în proiecte de infrastructură în localitate, să existe drum, să existe sistem de apă și canalizare – sunt lucrurile care țin de dezvoltare în general, dar salariile profesorilor sunt cel mai important lucru. Nu poți să ții o școală în care există trei profesori care predau toate disciplinele”, a mai spus fostul ministru al Educației.
Maia Sandu nu a avut un mesaj coerent și când a fost rugată să comenteze majorarea veniturilor la buget. Inițial ea a pus la îndoială că veniturile au crescut. Ulterior, a declarat că urmează de văzut dacă acești bani vor fi cheltuiți pentru nevoile oamenilor.
Amintim că, recent, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a solicitat reprezentanților partidului din
Guvernul să stopeze procesul de închidere a școlilor. Acesta a spus că formațiunea și el personal au primit numeroase adresări din partea cetățenilor, nemulțumiți de lichidarea instituțiilor de învățământ din sate. Liderul PDM a anunțat că Executivul va analiza situația fiecărei școli în parte, iar unele instituții ar putea fi redeschise.