Disensiunile dintre liderii PPDA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu au devenit tot mai evidente. Aceasta după ce ziarul Jurnal de Chișinău, care face parte din trustul de presă al interlopului fugar Victor Țopa, nașul de cununie al lui Năstase, a publicat opinia unui istoric ce o descalifică politic pe Maia Sandu pentru declarațiile sale scandaloase privind unirea țării noastre cu România.

„În condiţiile în care realităţile de astăzi din RM orientează opinia publică spre conştientizarea oportunităţii şi necesităţii unirii R. Moldova cu România ca soluţie viabilă de rezolvare a unui ghem întreg de probleme, începând cu cele de natură social-economică şi terminând cu cele de organizare democratică a societăţii, declaraţiile şefei PAS sunt total deplasate şi descalificante pentru un actor politic cu alură europeană, apropiind-o de cei de la care miroase a naftalină sovietică”, scrie Jurnal de Chișinău, citându-l pe istoricul Ion Negrei.

Acesta consideră gravă declarația liderei PAS despre faptul că unirea Basarabiei cu România a fost o acțiune impusă și o sfătuie pe Maia Sandu, precum și pe consilierii săi să pună mâna pe carte.

„Prin CURAJUL de a spune lucrurilor pe nume, după cum s-a autoprezentat, a descurajat o bună parte a societăţii care îi acordase votul la precedentele alegeri parlamentare. Şi mai gravă este declaraţia ei că Unirea de la 1918 a Basarabiei cu România a fost o acţiune impusă populaţiei basarabene, lăsând liber să se înţeleagă că astăzi se procedează la fel. În calitatea mea de istoric, o sfătuiesc pe doamna şefă de la PAS să pună mâna pe carte şi să se documenteze personal, dacă sfetnicii ei, conştient sau inconştient, o duc de nas. Iar cititorii JURNALULUI trebuie să reţină că Actul Unirii Basarabiei cu România din 1918 a reprezentat voinţa clară a majorităţii populaţiei din spaţiul dintre Prut şi Nistru, precum firească este şi năzuinţa de azi a populaţiei de a trăi în unitate naţională şi în condiţii de democraţie”, a subliniat istoricul”.