Proiectul de lege privind majorarea salariilor primarilor și a angajaților administrațiilor publice locale a fost votat astăzi în I lectură. Astfel, primarii și președinții de raioane vor beneficia de majorări de salarii de până la 50%. Prin urmare, dacă în prezent salariul mediu pentru funcțiile de conducere din APL este de 6135 de lei, în urma majorării acesta va ajunge până la 9200 de lei, transmite Unimedia.
Cu 1190 de lei vor crește și salariile personalului care asigură deservirea tehnică și buna funcționare a autorităților publice locale. În urma acordării plăților de stimulare, în mărime de până la 15% din salariul de funcție, aceștia vor primi până la 3580 de lei lunar. Cuantumul plăților de stimulare va fi stabilit de conducerea APL, în funcție de mijloacele disponibile în acest sens în bugetele autorităților publice locale. În anul curent, mijloacele pentru implementarea proiectului vor fi direcționate din contul resurselor prevăzute în bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare ale APL. Suma necesară lunar pentru acordarea plăților stimulatorii la limita maximă se cifrează la 5,5 milioane de lei.
Proiectul de lege urmează să fie promulgat de Igor Dodon și publicat în Monitorul Oficial. Amintim că anunțul privind majorarea salariilor pentru primari și funcționari din administrația publică locală a fost anunțată de către vicepreședintele PDM, Vlad Cebotari, după una din ședințele săptămânale ale formațiunii. Potrivit lui, subiectul dat a fost abordat de multe ori la întâlnirile reprezentanților autorităților centrale cu funcționarii din teritoriu.

parlament