Ordinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor plafon pentru carburanți a fost suspendat aseară prin decizia judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei. Asta după ce Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au solicitat instanței să examineze anularea ordinului ANRE prin care au fost stabilite prețuri la carburanți mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

Informația a fost confirmată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. Instituția crede că ordinul ANRE a fost emis contrar prevederilor legale, și anume ”fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final”.

Ministerul Economiei amintește că, potrivit Legii cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public.

 

Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică.

Amintim că, anterior, și prim-ministrul Pavel Filip a cerut ANRE ca prețurile plafon pentru carburanți să fie stabilite cu transparență maximă, iar metodologia de calculare să fie explicată pe înțelesul tuturor consumatorilor.

Timpul.md