Schimbarea modului de alegere a președintelui țării și a deputaților, direct de către cetățeni, au fost doi piloni puși la baza programului politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). La scurt timp după înregistrare a partidului la Ministerul Justiției, în 2008, liderii de atunci ai formațiunii au inițiat campania de colectare a semnăturilor pentru organizarea unui referendum republican.

Site-ul 2011.europa.md scria, la acea vreme, că moldovenii urmau să fie întrebați dacă susțin modificarea Constituției în ceea ce ține de modul de alegere a șefului statului și modificarea legislației ce ține de modul de alegere al deputaților pe baza sistemului mixt. În total, atunci au fost colectate în jur de 200 de mii de semnături.

Acum, votul mixt, steagul sub care s-a lansat PLDM pe arena politică, este tot mai aproape de a fi implementat, iar politicienii rămași, dar și cei desprinși din PLDM, ignoră voința oamenilor care au semnat pentru schimbare și se opun trecerii la votul mixt. Printre aceștia și Maia Sandu, în prezent președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), la care s-au alipit mai mulți transfugi din PLDM și care nu a avut nicio obiecție față de obiectivul de schimbare a sistemului electoral, prevăzut de programul formațiunii care a promovat-o în funcția de ministru și i-a oferit sprijin politic.