Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a participat la Reuniunea Consiliului Internaționalei Socialiste (IS), care a avut loc în perioada 1-2 iulie curent, la Geneva. În calitatea sa de vicepreședinte al IS, liderul democrat a avut o intervenție pe marginea subiectului economic, în care s-a referit la reducerea inegalităților în economia globală. La eveniment au fost prezenți conducători ai partidelor membre IS din peste 80 de state, reprezentanți ai instituțiilor și forumurilor mondiale, anunță Realitatea.

Pe agenda Consiliului au fost trei subiecte prioritare: consolidarea răspunsului politic și umanitar la criza internațională actuală, apărarea și asigurarea democrației prin susținerea luptei pentru drepturi și libertăți în cazul în care acestea sunt amenințate și necesitatea dezvoltării unei economii care funcționează pentru toți – combaterea inegalității în economia mondială.

În discursul de la Geneva, liderul PDM a explicat motivul pentru care partidele membre ale Internaționalei Socialiste acordă o atenție sporită problemei inegalității și a vorbit despre necesitatea depunerii eforturilor conjugate în vederea asigurării unei societăți mai drepte, a unei distribuții echitabile a resurselor și a unui acces egal la servicii publice.

„Avem nevoie de reglementări în cadrul schimburilor comerciale internaționale pentru a asigura un comerț global corect, în care să fie luate în considerare nevoile țărilor mai mici și nevoile țărilor cu economie mai slabă. PDM este conștient de necesitatea eliminării inegalității, iar urgența cea mare pentru Moldova este combaterea sărăciei. Luptând contra sărăciei, vom obține indirect și rezultate în atenuarea inegalităților sociale”, a punctat Marian Lupu.

Președintele PDM a mai notat și rolul tehnologiilor informaționale asupra dezvoltării economice și necesității, subliniind că „inovațiile tehnologice trebuie să fie disponibile majorității populației, astfel contribuind la creșterea oportunităților de majorare a veniturilor și reducerea globală a inegalităților”.

De asemenea, Marian Lupu a avut la Geneva o serie de întrevederi și discuții bilaterale cu mai mulți colegi social-democrați prezenți la Consiliu. În particular, liderul PDM a discutat cu Elio Di Rupo, ex-premierul Belgiei și președintele Partidului Socialist Belgian, cu ex-speakerul Parlamentului Finlandei, Eero Heinäluoma, cu președintele IS George Papandreou și cu Secretarul General al IS, Luis Ayala, referitor la necesitatea identificării soluțiilor în vederea fortificării instituțiilor politice internaționale.