Enoriaşii creştin-ortodocşi nu au permis minorităţilor sexuale să desfăşoare duminică, 22 mai, un marş în centrul Chişinăului. Poliţiştii au evacuat reprezentanţii minorităţilor sexuale cu autobuze, pentru a preveni altercaţiile cu oponenţii lor, care au blocat accesul spre strada Puşkin.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, parada planificată, unul din organizatorii cărei este Centrul Ganderdoc-M, este parte a campaniei „Fără frică”. Conform declaraţiilor reprezentanţilor minorităţilor sexuale, această companie are drept scop informarea oamenilor despre drepturile persoanelor LGBT în Moldova prin iniţierea unor discuţii fără frică.

„Acest generic a fost ales deoarece în societatea moldovenească persistă multe subiecte tabu. Astfel, marşul este organizat cu scopul de a uni toţi cetăţenii care doresc să lupte cu fricile pentru a le depăşi”, a spus corespondentului „INFOTAG” unul din reprezentanţii minorităţilor sexuale, care a dorit să rămână anonim.

„Marşul nu a avut loc, a fost zădărnicit într-un mod impertinent şi grosolan”, a spus corespondentului „INFOTAG” preşedintele Centrului Ganderdoc-M, Alexei Marcicov.

El afirmă că reprezentanţii minorităţilor sexuale „sunt alarmaţi de lipsa în RM a drepturilor şi libertăţilor care le-ar permite să meargă liber pe străzile Chişinăului fără a le fi teamă că vor fi insultaţi sau atacaţi”.

Potrivit spuselor sale, Ganderdoc-M a avut permisiunea autorităţilor de a mărşălui şi de a-şi exprima punctul de vedere asupra faptului că „minorităţilor sexuale nu le este frică”.

„Noi nu suntem împotriva manifestaţiilor ortodoxe, să meargă alături de noi şi să ne critice, să-şi expună punctul de vedere asupra prezenţei în societate a minorităţilor sexuale, dar nu să obstrucţioneze într-un mod atât de grosolan calea coloanei noastre – este anormal pentru societatea moldovenească, care tinde să se integreze în Uniunea Europeană”, a menţionat Marcicov, care nu consideră că marşul este o acţiune de promovare după cum afirmă oponenţii minorităţilor sexuale.

Preşedintele Ganderdoc-M a spus că oponenţii minorităţilor sexuale au fost instigaţi la atitudine negativă de liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

„În ajun, el de la micile ecrane a îndemnat oamenii să nu admită organizarea paradei minorităţilor sexuale la Chişinău, fapt inadmisibil pentru un politicianul de asemenea nivel”, a spus Marcicov.

Potrivit spuselor sale, reprezentanţii minorităţilor sexuale s-au deplasat într-o coloană mică, fără lozinci, cu excepţia unui îndemn – de a trăi „fără frică”.

„Ne rămăsese să trecem până la strada Puşkin şi acolo să formăm un pătrat viu, care era preconizat ca parte integrantă a campaniei noastre „Fără frică”. Dar nu ni s-a permis să o facem”, a menţionat Marcicov.

„Nu trebuie să ne iubiţi şi să ne mângâiaţi pe cap. Puteţi să ne criticaţi, să venişi cu argumente, dar într-un mod civilizat, nu aşa cum s-a procedat duminică”, a remarcat liderul centrului informaţional al minorităţilor sexuale Genderdoc-M.