Mai multe medicamente vor deveni mai accesibile pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova, după ce Ministerul Sănătăţii a simplificat procedura de autorizare a produselor farmaceutice.

Astfel, în cazul medicamentelor înregistrate de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) sau în cel puțin o țară din Spațiul Economic European, sau Elveția, SUA, Canada, Japonia, Australia, solicitantul înaintează la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale o cerere privind evaluarea dosarului în procedură simplificată.

De asemenea, solicitantul va depune o declaraţie pe proprie răspundere, în care să specifice că dosarul depus este identic cu cel acceptat de către EMA sau de către autorităţile de reglementare naţionale competente din aceste țări.

Potrivit Ministerului, această măsură îl va responsabiliza pe deținătorul de certificat de înregistrare a medicamentului.

Termenul de examinare a cererilor va fi de până la 60 de zile, în comparație cu 210 zile cât era indicat în procedura națională, până la aprobarea noilor prevederi.