Începând cu data de 1 aprilie curent, farmaciile din ţară vor vinde pacienţilor medicamente la preţuri reduse, informează evenimentul.md.

Astfel, la comercializarea medicamentelor farmaciile vor aplica un adaos comercial proporțional prețului indicat în Catalogul de preţuri de producător, anunță Ministerul Sănătăţii.

În acest sens, conducerea ministerului susţine că prin aceste ieftiniri populaţia va avea acces la o listă mai mare de medicamente necesare pentru tratament.

Mai mult, conform noii metodologii, cel mai mult va fi redus preţul medicamentelor scumpe. Este vorba despre 700 de denumiri de preparate care se vor ieftini cu 14 la sută.

Costul altor 500 sute de medicamente se va reduce cu 12 la sută. Alte aproximativ 1.400 de preparate se vor ieftini cu până la 9 procente. În ultima categorie au fost incluse, în special, medicamentele vândute la preţuri mici pacienţilor.

Pe lângă această ieftinire, Ministerul Sănătăţii îşi propune şi extinderea listei medicamentelor compensate, iar pentru asta vor fi alocate suplimentar 50 de milioane de lei.