Angajați ai serviciilor de urgențe, militari și polițiști încercau cu disperare, vineri seară, să găsească supraviețuitori ai seismului devastator produs în noaptea de joi spre vineri în sudul Mexicului, care a făcut cel puțin 61 de victime și peste 200 de răniți, informează AFP.

Epicentrul celui mai puternic cutremur de pământ ce a avut loc în această țară în ultimul secol, cu o magnitudine de 8,2, a fost situat în Oceanul Pacific, la aproximativ 100 de kilometri distanță de localitatea Tonala, aflată pe coasta statului Chiapas, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (United States Geological Survey — USGS).

Însă statul care a fost cel mai afectat de seism a fost Oaxaca, aflat în sudul Mexicului, unde 46 de persoane au murit. Dintre acestea, 17 au fost identificate în localitatea Juchitan, unde mai multe victime ar putea fi în continuare rămase sub clădirile care s-au prăbușit, scrie agerpres.ro.

Automobile acoperite de moloz, fragmente de ziduri prăbușite, bucăți de sticlă și de lemn care blochează străzile: această localitate cu 100.000 de locuitori, înconjurată de munți acoperiți cu vegetație tropicală, era complet desfigurată vineri. Președintele Enrique Pena Nieto s-a deplasat cu elicopterul în zonele afectate din statul Oaxaca, inclusiv în Juchitan, unde a ascultat în cursul după-amiezii relatările localnicilor, înainte de a se îndrepta spre statul Chiapas.

În Matias Romero, o localitate tot din statul Oaxaca, hotelul Sensation s-a înclinat într-o parte și a rămas suspendat într-o poziție oblică și periculoasă. „A fost cel mai mare cutremur de pământ din istoria Mexicului, dar noi suntem încă aici, Oaxaca este încă în picioare”, a declarat guvernatorul acestui stat mexican, Alejandro Murat, la un post de radio local, precizând că armata a desfășurat peste 1.000 de militari în regiuni.

Alimente și mii de saltele și pături „sunt în curs de a ajunge în zonele afectate”, a promis guvernatorul mexican în fața locuitorilor afectați de tragedie. Peste 260 de replici ale seismului au fost înregistrate vineri, a precizat președintele mexican pe Twitter, subliniind că aeroporturile și porturile din Mexic funcționează în regim normal.

Capitala mexicană a resimțit și ea foarte puternic acest seism și numeroși locuitori, cuprinși de panică, au ieșit pe străzi, după declanșarea sistemului de alertă împotriva seismelor, ce a avertizat populația în legătură cu iminența unui cutremur puternic. Potrivit președintelui Pena Nieto, 50 de milioane de persoane dintre cei 120 de milioane de locuitori ai Mexicului au resimțit acest seism.