Guvernul mexican a instituit starea de urgenţă sanitară şi măsuri mai stricte în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, după ce numărul contaminărilor a depăşit pragul de 1.000, iar numărul deceselor a accelerat.

Oficialii din domeniul sănătăţii au raportat un total de 1.094 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, în creştere de la 993 o zi mai devreme, şi încă opt decese, cu un total de 28 de morţi. Aceştia au reiterat avertismentele legate de colapsarea sistemului de sănătate dacă coronavirusul nu este controlat.

O suspendare a activităţilor considerate neesenţiale a fost prelungită până la 30 aprilie, iar adunările de peste 50 de persoane au fost interzise.

„Acest lucru se aplică – strict – persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, celor care au hipertensiune, diabet sau sunt însărcinate, indiferent dacă locurile de muncă sunt considerate esenţiale”, a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Hugo Lopez-Gatell, citat de Mediafax.

Mexicul are una dintre cele mai mari rate ale obezităţii şi diabetului la nivel mondial, iar experţii au dat semnalul de alarmă că, prin urmare, populaţia sa ar putea fi mai vulnerabilă decât ar putea sugera vârsta medie relativ tânără.

Ministrul de externe, Marcelo Ebrard, care a anunţat starea de urgenţă, a declarat că persoanele sau companiile care vor ignora regulile se vor confrunta cu acţiuni administrative sau penale. starea de urgenţa va fi în vigoare până pe 30 aprilie.