Organizaţia de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului (MIEPO) a negat informaţia privind aplicarea de către partenerii italieni a oricăror penalități aferente depozitării pavilionului Moldovei la Milano.

MIEPO a subliniat că până în prezent din bugetul de stat nu au fost suportate cheltuieli pentru depozitarea pavilionului demontat, deşi partenerii italieni au avertizat că vor recurge la sancţiuni în caz de tergiversare a transportării pavilionului de la Milano.

După cum a informat anterior „INFOTAG”, pentru a evita aceasta pe 17 iunie Parlamentul Republicii Moldova a anulat plata TVA şi taxelor la transportarea în RM a materialelor folosite pentru construirea pavilionului de expoziţii, deoarece şi aşa serviciile de transportare sunt estimate la 731,25 mii lei.

Totodată, MIEPO nu pierde speranţa de a vinde aceste bunuri şi a anunţat prelungirea până la 15 iulie a concursului de idei și proiecte privind utilizarea pavilionului.

În 2015 Moldova pentru prima dată a participat la expoziţia mondială cu pavilion propriu. Cheltuielile pentru expoziţie s-au ridicat la circa 50 de mil. de lei, dintre care 30 de mil. s-au folosit pentru construirea pavilionului naţional. Totodată, Moldova a fost inclusă în top 11 ţări cu cele mai originale pavilioane, de rând cu Austria, Estonia, Israel, Italia, Chile.

Conform condiţiilor expoziţiei, finalizate la 31 octombrie 2015, participanţii urmează să-şi demonteze pavilioanele să şi readucă teritoriul ocupat la starea iniţială.