Deschidere santier reabilitare Chisinau-Ungheni6De astăzi, a început reabilitarea drumului național Chișinău-Ungheni-Sculeni, care în doi ani va fi adus la standarde europene. „Demonstrăm că  suntem capabil să realizăm ceea ce am planificat – să facem din Moldova un adevărat șantier de reconstrucție a drumurilor. Avem proiecte realiste, acoperite financiar. Acest drum, cu o lungime de 92 de km, va fi reabilitat conform standardelor europene. Lucrările vor dura doi ani și vor costa cca 80 milioane de euro, bani oferiți de partenerii europeni”, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, cu ocazia vizitei de lucru pe care a efectuat-o astăzi pe şantier.

Potrivit ministrului Vasile Botnari, pentru reabilitarea drumurilor există la moment asigurată finanțare de aproximativ 600 milioane de euro. „În continuare, pregătim proiecte pentru obţinerea finanţării pentru reconstrucţia altor 500 km de drum, astfel ca să atingem obiectivul de 1000 km de drum în reabilitare până în 2018”, a adăugat Vasile Botnari. Totodată, ministrul a subliniat că va pune accent în continuare pe viteza şi calitatea lucrărilor efectuate. „Companiile desemnate pentru reabilitarea acestui traseu au reuşit să se mobilizeze, deşi au existat unele îngrijorări. Este important însă că toate lucrările să fie efectuate în termenii stabiliţi, dar vom monitoriza strict şi calitatea acestora”, a precizat Vasile Botnari.

Prezent la evenimentul de deschidere a șantierului, prim-ministrul Iurie Leancă a remarcat importanţa realizării acestui proiect în termenii stabiliţi şi conform standardelor europene de calitate. „Este un traseu extrem important. Acum, avem toate premisele necesare ca de la Chişinău până la Sculeni să avem un drum european”, a declarat premierul.

Precizăm că pentru reabilitarea drumului naţional Chişinău-Ungheni-Sculeni, în martie-iunie curent, Administraţia de Stat a Drumurilor a semnat patru contracte în valoare totală de cca 80 milioane de euro, care prevăd reabilitare a 92 km de drum. Două segmente cu o lungime de 40 km vor fi reabilitate de compania azeră Azercom, iar compania Cehă OHL va reabilita alte 52 de km. Darea în exploatare a drumului este planificată pentru iulie 2016.