Inspectorii de patrulare vor fi obligați de azi să explice șoferilor motivul stopării automobilului. Decizia a fost anunțată în această dimineață de către Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a adăugat că structurile Ministerului de Interne și ale Inspectoratului General de Poliție vor monitoriza ca prevederea să fie respectată de inspectori, astfel ca șoferilor să le fie explicat clar și concis încălcările comise în cazul în care sunt stopați.
„Subiectul dat este monitorizat de IGP și de MAI. Pe parcursul ultimelor luni, cu adevărat atestăm plângeri din partea cetățenilor, care invocă faptul că deseori sunt stopați de către inspectorii de patrulare fără a li se explica motivul. Acest subiect a fost discutat și pe linia partidului, unde am participat la mai multe ședințe. Vom întreprinde acțiuni împreună cu IGP și INP, care vor duce la stoparea acestor abuzuri de care s-a vorbit, în special, este vorba despre dezvoltarea unor proceduri operaționale care vor obliga polițiștii să explice șoferului cauza stopării”, a declarat Alexandru Jizdan.
Oficialul a precizat că de la începutul anului, 116 șoferi s-au plâns la Inspectoratul Național de Patrulare că au fost opriți în trafic fără motiv. Alexandru Jizdan a spus că au fost inițiate anchete de serviciu în cazul plângerilor date. ”INP s-a reformat în 2013, pentru a patrula locurile unde criminalitatea este ridicată, iar acum, cu părere de rău, agenții de patrulare s-au transformat în agenți de asigurare a circulației rutiere”, mai spus ministrul.
În context, Alexandru Jizdan a comunicat că va fi modificată modalitatea de patrulare a străzilor, astfel ca de acum încolo inspectorii să fie prezenți pe segmentele de traseu cu rată înaltă a accidentelor cu efect letal. Iar în capitală, inspectorii de patrulare sunt trimiși deja în intersecțiile cu trafic aglomerat, fapt care a permis fluidizarea circulației în orele de vârf.