Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a venit cu precizări în privința deciziei de rechemare a celor patru ambasadori moldoveni, decizie anunțată în cadrul ședinței de azi a Guvernului. Potrivit șefului diplomației moldovenești, ambasadorul Moldovei în Olanda a fost rechemat în baza încheierii mandatului, pe când ambasadorul din SUA a depus o cerere din motive personale.
 În același timp, ambasadorul Moldovei în Lituania, dar și cel din Belgia și Luxemburg, au fost înlocuiți de profesioniști, întrucât și-au primit funcțiile în baza unui mandat politic.
„La propunerea MAEIE au fost rechemați 4 ambasadori. Valeriu Frija – Lituania; Olanda – Emilian Brenici; Belgia și Luxemburg – Iurie Renița și SUA – Aureliu Ciocoi. În cazul domnului Brenici rechemarea este în legatură cu finalizarea mandatului. În cazul domnului Ciocoi avem o cerere din motive personale. Cererea a fost acceptată. Iar în cazul ambasadorilor Frija și Renița voi preciza că aceștia au fost numiți în funcție în baza unui mandat politic. Intenția noastră este să desemnăm în locul lor reprezentanți profesioniști”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.