În noiembrie 1971, un american care se numea Dan B. Cooper sare dintr-un avion în plin zbor, având asupra lui 200.000 de dolari în bancnote mici, bani pe care îi extorcase de la FBI.

Piratul aerului n-a fost găsit niciodată. Trei oameni de știință susțin însă că au noi elemente în acest caz, nerezolvat de 45 de ani. Nici măcar FBI nu i-a putut da de capăt și a renunțat.

Era 24 noiembrie 1971, în ajun de Thanksgiving. Pe aeroportul din Portland, Statele Unite, un pasager elegant, având în jur de 40 de ani, Dan B. Cooper, cumpără cu bani gheață un bilet de avion Portland-Seattle. Se îmbarcă la bordul unui Boeing 727, care efectua zborul 305 al companiei locale North-West Airlines.

Rezumatul acestui caz este demn de un scenariu: bărbatul își comandă un șpriț, burbon cu apă minerală, în timp ce avionul aștepta să decoleze. Imediat după ora 15:00, îi strecoară stewardesei un bilețel în care spune că are o bombă în servietă. O roagă să se așeze lângă el. Îi arată interiorul valizei-diplomat și îi explică ce condiții are. Stewardesa îi transmite comandantului.

Misteriosul pasager vrea patru parașute și 200.000 de dolari în bancnote mici, la sosirea la Seattle.  Schimbul se face după aterizare. Cei 36 de pasageri, care habar n-au ce s-a întâmplat și care nici măcar nu știau că au trecut printr-o deturnare, ajung teferi și nevătămați pe aeroportul din Seattle.

Neobișnuitul pirat al aerului păstrează cu el câțiva membri ai echipajului și reține avionul care, încărcat cu bancnotele pe care le ceruse, pleacă în direcția Mexicului.

Undeva între Seattle și Reno (oraș din Nevada), puțin după ora locală 20:00, bărbatul face un gest temerar: sare prin spatele avionului, cu o parașută și cu mica avere.  Piloții aterizează, dar Cooper a dispărut în noapte și cazul său rămâne nerezolvat până în zilele noastre.

Timp de 45 de ani, FBI-ul a încercat să-i dea de urmă și a urmărit sute de piste. Nici urmă de cadavru sau de parașută. În iulie anul trecut, FBI a renunțat oficial și a pus capăt anchetei asupra piratului aerului, notează Digi24.ro.