Solicitarea a fost făcută în urma difuzării unui reportaj privind starea degradabilă în care se află Arcul de Triumf, în condițiile în care până în prezent nu este clar cărei autorități îi revine responsabilitatea de a întreține acest monument. Mitropolia Moldovei prin acordarea dreptului va avea posibilitatea ulterior să își asume responsabilitatea gestionării monumentului și identificării mijloacelor necesare pentru restaurarea lui, transmite MOLDPRES.

În comunicatul Mitropoliei Moldovei este specificat că Biserica Ortodoxă din Moldova, pe parcursul a mai bine de două decenii, a restaurat și a repus în valoare 718 edificii ecleziale – monumente de stat.

Arcul de Triumf din Chișinău este un monument de arhitectură construit în anii 1840–1841. În interiorul acestuia se află un clopot gigant cu greutatea de 6,4 tone. Acesta reprezintă o construcție pătrată, executată în piatră albă, cu patru fațade identice și patru piloni ce susțin un atic. Arcul de Triumf se află pe axa de simetrie a ansamblului arhitectural ce mai cuprinde Catedrala „Nașterea Domnului”, Clopotnița acesteia, Piața marii Adunări Naționale și Casa Guvernului.