Presiunea fiscală pe forța de muncă din Republica Moldova este una dintre cele mai mici din Europa. Acest lucru este scos în evidență de o analiză comparativă, efectuată de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM).

Astfel, dintre 42 de state europene, Moldova este pe locul 7 în ceea ce ține de impozitul pe venitul persoanelor fizice (12%). Pentru comparație, cel mai mare impozit pe venit este plătit în Suedia – aproape 62% din cât câștigă persoanele fizice. La capătul opus este Muntenegru cu 9%.
La capitolul asigurări sociale cumulate (taxe plătite de angajat și angajator), Moldova, cu 24% este pe locul 10 din 42 în topul celor mai mici astfel de taxe. Cel mai dur sunt taxați angajații și angajatorii din Franța, care achită statului, cumulat, peste 59 la sută. Lider în acest sens este Danemarca – 8% din câștigurile angajaților și angajatorilor.

Experții de la AOAM constată că, după intrarea în vigoare a micii reforme fiscale, de la 1 octombrie, contribuțiile sociale ale angajatorului s-au redus până la 18%. Acest lucru a permis țării noastre să urce la mijlocul unui clasament în care lider indiscutabil, cu 0 la sută, este Danemarca. Pe ultimul loc este Franța, unde contribuțiile sociale ale angajatorilor sunt de 45 la sută.

De cealaltă parte, la capitolul contribuții sociale ale salariaților (6%), Moldova este pe locul 8 din 42.

http://aoam.md/