Moldova a propus Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale, care debutează în data de 12 septembrie. În scrisoarea reprezentantului permanent al Moldovei la ONU, Victor Moraru, publicată marți, se arată că prezența militarilor ruși prezintă un pericol pentru menținerea păcii și securității internaționale, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Diplomatul a rugat organizația să susțină eforturile Guvernului Moldovei în vederea retragerii definitive a trupelor străine de pe teritoriul său suveran. În scrisoare se menționează că examinarea acestui subiect de către Adunarea Generală va fi un pas practic atât de necesar, în contextul diplomației preventive în regiune, unde menținerea păcii internaționale și a securității poate fi amenințată.

Amintim că în data de 21 iulie, Parlamentul Moldovei a votat Declarația cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. În document se menționează că menținerea pe teritoriul țării a unui volum mare de arme, muniții reprezintă o amenințare constantă la adresa stabilități regionale și europene, în general. Deputații au făcut apel către Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale din estul țării noastre.

De asemenea, ei se adresează organismelor internaționale și către toate statele lumii să susțină inițiativa de păstrare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Moldovei. Iar Guvernului i-au cerut să promoveze, pe toate căile posibile, adoptarea de către Adunarea generală a ONU al unei declarații privind retragerea militarilor și materialelor de război ale Rusiei din țara noastră.