IMG_6850Directorul Centrului de Armonizare a Legislației, Natalia Suceveanu, și directorul adjunct, Stela Buiuc, au avut o întrevedere cu coordonatorul Centrului de Excelență Jean Monnet din Nisa, Josiane Auvret-Fink.

În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte ce țin de implementarea Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, dar și cât de importantă este ajustarea legislației naționale la cea europeană. Directorul Centrului de Armonizare a Legislației a vorbit despre realizările obținute de Ministerul Justiției la acest capitol și care sunt efectele pozitive ale armonizării legislației. Natalia Suceveanu și-a exprimat gratitudinea față de expertul francez pentru interesul pe care-l prezintă pentru Republica Moldova.

Colaborarea cu Centrul de Excelență Jean Monnet va oferi colaboratorilor Ministerului Justiției posibilitatea de a studia și de a accesa recomandările, concluziile cercetărilor specializate, realizate în cadrul acestei instituții. Buna cooperare cu Centru de Excelență ne va ajuta să identificăm problemele din domeniul dreptului Uniunii Europene și să venim cu idei de dezvoltare a acestuia în țara noastră”, a menționat Natalia Suceveanu.

Josiane Auvret-Fink, a afirmat că „fiind o structură dedicată subiectelor ce țin de Uniunea Europeană, Centrul de Excelență Jean Monnet din Nisa, este gata să ofere resursele sale științifice și documentare, care pot ajuta Republica Moldova în procesul de implementare a legislației Uniunii Europene”.

Și Stela Buiuc a reiterat necesitatea ajustării legislației naționale la cerințele europene cât mai rapid. ”Implicarea societății civile și a mediului de afaceri este esențială pentru realizarea eficientă a angajamentelor de armonizare legislativă, în special, a celor ce țin de stabilirea zonei extinse de liber schimb cu Uniunea Europeană”, a mai spus directorul adjunct al Centrului de Armonizare a Legislației.

În acest context, părțile au subliniat importanța colaborării dintre instituțiile de stat, societatea civilă și cadrul academic pentru efectuarea schimbului de experiență conex progreselor înregistrate în cercetarea aspectelor specifice dreptului Uniunii Europene.

Reamintim că, Centrele de Excelență Jean Monnet sunt instituții de nivel universitar recunoscute de către Comisia Europeană, care concentrează expertiza și competențele de nivel înalt în materie de drept al Uniunii Europene. Ele au un rol esențial în sensibilizarea mediului studențesc și academic, funcționarilor publici, persoanelor responsabile de elaborarea politicilor, societății civile organizate, dar și a publicului larg,  asupra subiectelor de drept al Uniunii Europene.