Un nou protest, un nou eșec, cam așa vor suna titlurile din presă după acțiunea de duminică organizată la Chișinău de cele mai vocale partide de opoziție care s-au manifestat împotriva modificării sistemului electoral. În schimb acțiuni organizate în liniște, de care nici măcar nu s-a auzit la Chișinău, convocate de organizații ale societății civile practic necunoscute au reșit să adune de câteva ori mai mulți oameni în câteva centre raionale, demonstrând că oamenii nu merg la protestele opoziției din simplul motiv că nu susțin mesajul promovat de aceasta.

Așadar, Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Arcadie Barbăroșie și alți politicieni și reprezentanți ai societății civile care promovează interesele acestora au suferit duminică un nou eșec. Conform datelor prezentate de poliție, doar două mii de personae au participat la protest. Bineînțeles, participantii au dat vina pe autorități pentru că ar fi îngrădit accesul transportului public și al transportului cu manifestanți din localități spre Chișinău. Dar chiar dacă am accepta drept veridică această acuzație, în Chișinău există doar două mii de cetățeni?

În schimb, în trei centre raionale din Nord, Centru și Sud, respective, Edineț, Ialoveni și Cahul au fost organizate manifestații în favoarea modificării sistemului electoral. Au fost organizate fără tam-tam, apeluri pe rețele de socializare, bannere și publicitate așa cum a făcut-o opoziția. Și fiecare din aceste manifestații, organizate în orășele mici a adunat de câteva ori mai mulți particiăpanți decât cinci partied de opoziție la un loc în Chișinău. În total este vorba de peste 30 de mii de participant.

Rețeta succesului nu este în bani, magie, acces la rețele sociale sau la resurse administrative. Pur și simplu cetățenii au fost chemați să manifesteze pentru o cauză pe care o susțin și pe care o cer demult – o altă clasă politică, responsabilizarea aleșilor și ekliminarea politicienilor corupți care pot fi realiazte prin modificarea sistemului electoral. Iar partidele de opoziție dacă vor continua să promoveze actualul system politic nepopular și corrupt până în măduva oaselor, riscă să rămână și fără cei 2.000 de susținători. Mai ales că duminică deja unii din ei au venit cu mesaje în favoarea votului uninominal.

ialoveni-chisinau

politics.md