Moldovenii în continuare nu au încredere în societatea civilă și cred că multe ONG-uri sunt influențate de partide politice și sunt folosite pentru spălare de bani.

Potrivit celui mai recent Barometru Socio-Politic, realizat de IMAS, 73 la sută dintre persoanele intervievate nu au încredere deloc sau au puțină și foarte puțină încredere în societatea civilă din Moldova.

59 la sută spun că știu foarte puține despre activitatea societății civile, iar ponderea acestei categorii de respondenți a crescut cu 6 puncte procentuale față de sondajul din iulie. Fiecare al treilea moldovean (32%) crede că ONG-urile sunt folosite pentru spălare de bani, comparativ cu 30%, în cercetarea precedentă. În același timp, 31 la sută dintre persoanele intervievate sunt de acord cu afirmația că partidele politice influențează activitatea societății civile, iar 27% – că activitatea ONG-urilor sprijină anumite forțe politice.
Un moldovean din cinci (19%) crede că societatea civilă are efecte benefice asupra cetățenilor, iar 17% – că sunt mai aproape de așteptările oamenilor.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane de peste 18 ani, în 74 de localități din toată țara. Marja de eroare este de +-3%.