Statul a scutit de plata impozitelor moldovenii care își vând locuințele unde au viză de reședință, dar și tranzacțiile imobiliare tip donație și moștenire.  Anunțul a fost făcut de către Serviciul Fiscal, în cadrul unei mese rotunde organizate de Uniunea Agențiilor Imobiliare (UAI), structură ce întrunește peste 20 de companii imobiliare.

Parascovia Cibotarenco, șefa Direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal, a precizat că facilitățile au intrat în vigoare la începutul anului, însă,  puțini sunt cei care cunosc modificările Codului Fiscal. Prin urmare, oamenii evită să declare prețul real al tranzacțiilor.  “Pentru a minimalize riscurile, vă recomandăm să indicați suma reală în contractatele de vânzare-cumpărarea, întrucât fiscul nu mai percepe nicio taxă de pe urma acestor tranzacții”, a declarat reprezentantul Serviciul Fiscal. De scutirea impozitelor beneficiază toți cei care au viză de reședință de minim trei ani în locuința vândută.

Șefa Direcției impozite directe a ținut să mai precizeze că statul a renunțat și la taxe în cazul tranzacțiilor de donare și moștenire a locuințelor.

La rândul lor, agenții imobiliari au apreciat pozitiv noile scutiri. “Oamenii au obținut dreptul să-și vândă locuințele, pentru care au muncit o viață, fără să fie puși în situația în care să se împartă cu statul”, a declarat Ilie Sopivnic, vicepreședintele Uniunii Agențiilor Imobiliare.

Organizația, din care fac parte majoritatea agențiilor imobiliare, însă, afirmă că va veni cu propuneri de modificări la legislație pentru a face mai transparente tranzacțiile imobiliare. Reducerea impozitelor în urma tranzacțiilor imobiliare ar fi o soluție, care, într-un final, va spori încasările la buget, întrucât numărul celor care ascund veniturile reale va fi cu mult mai mic, afirmă Andrian Toderașcu, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare.

Potrivit legislației, tranzacțiile imobilare sunt impozitate cu 7% – 18% din valoarea spațiului comercializat.. Anume din acest motiv, în contractele de vînzare-cumpărare, de cele mai multe ori, este indicat prețul cadastral, acesta fiind unul cu mult sub prețul de piață.

 

NOTĂ: Uniunea Agențiilor Imobiliare a fost creată în aprilie 2015. Calitatea de membru UAI presupune că agenția imobiliară este una care își respectă clienții, oferind servicii de înaltă calitate.

Participanți masă rotundă:

Regal club 

Lumea imobilui 

Market imobile 

Protect Imobil 

Imobilus 

Apartera

Euroimobil 

Perfect