Ministrul Culturii Monica Babuc a susţinut pe 2 iulie, o prelegere publică în cadrul Conferinţei „Limmud Moldova-2017”, eveniment organzat de către Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

Limmud este o conferinţă ştiinţifică, culturală şi de divertisment, dedicată vieţii evreieşti, care întruneşte persoane de diferite vârste şi interese. Prima conferinţă de acest gen s-a desfăşurat în Nottingham, Anglia în decembrie 1980, în Moldova proiectul ajungând în anul 2012. Anual, în cadrul conferinţei sunt organizate seminare, lecţii, master-class-uri, concerte, excursii, expoziţii, atelire de creaţii şi discursuri axate pe diverse subiecte.

În discursul său, Monica Babuc a subliniat rolul culturii şi importanţa acesteia pentru fiecare naţiune, menţionând contribuţia şi implicarea evreilor la dezvoltarea culturii în ţara noastră. În context, demnitarul a nominalizat mai multe personalităţii care, de-a lungul anilor, s-au remarcat în domeniul culturii, printre aceştia numărându-se Isidor Burdin, Lazăr Dubinovschi, Moisei Gamburd, David Gersfeld, Zlata Tcaci, Estera Grecu, Ramil Portnoi, Alexandru Gromov, Liviu Deleanu şi alţii. De asemenea, Monica Babuc s-a referit şi la ediţia curentă a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, în cadrul căruia a fost montată o suită de dansuri evreieşti, de către coregraful Iurie Gorşcov.

Totodată, oficilalul a afirmat că pentru a fortifica relaţiile moldo-israeliene se intenţionează organizarea mai multor evenimente comune, unul dintre acestea fiind Zilele Culturii Republicii Moldova în Israel, acţiune de amploare care urmează să se desfăşoare în luna noiembrie 2017, la Tel Aviv.

Pe durata conferinţei, ministrul Culturii a vorbit şi despre suferinţele victimelor Holocaustului, exprimându-şi compasiunea față de patimile pe care le-au avut în urma unuia dintre cele mai dramatice evenimente din istoria omenirii. În acest sens, demnitarul a evocat decizia Parlamentului de a institui la data de 27 ianuarie, în Republica Moldova – Zi de comemorare a victimelor Holocaustului.