Scriitorul Ion Druță, care împlinește astăzi 90 de ani, este felicitat, într-o postare pe Facebook, de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.
Oficialul reamintește contribuția operei lui Druță la amplificarea Mișcării de renaștere națională, de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut. ”Scriitorul și-a asigurat cu certitudine un loc de cinste pe Olimpul literaturii naționale. “Casa mare”, “Toiagul păstoriei, “Povara bunătății noastre”, “Șoapte de nuc”, “Doina”, “Frunze de dor”, Samariteanca”, “Ultima lună de toamna”, “Clopotnița”, “ Păsările tinereții noastre” sunt doar câteva titluri inspirate ale scrierilor druțiene”, scrie Monica Babuc.
”În anii “Perestroikăi” adevărurile spuse de Druță, opera sa în general, au determinat, fără niciun dubiu, dezvoltarea furtunoasă a mișcării de renaștere națională in Republica Moldova. Theodor Codreanu, distinsul critic literar român menționa:” Românii basarabeni au urmat în 1989 “toiagul păstoriei”, descoperind stropul verde din cimitirul imperial, locul de așezare spre pomenirea morților și spre înviere”, remarcă ministrul.
Oficialul mai spune că anume acesta a fost motivul pentru care Ion Druță a fost evocat astăzi, în școli, la prima oră de dirigenție.
”Acesta este adevăratul Ion Druță”. De aceea, azi când evocăm la prima oră de dirigenție opera și personalitatea scriitorului Ion Druță, nu putem, nu trebuie să uităm că clopoțelul școlar sună azi în Republica Moldova independentă și suverană si pentru că profesori aidoma lui Horia Holban și elevi aidoma Mariei Moscalu au știut să apere “Clopotnița” dăinuirii noastre”, a conchis Monica Babuc.