72fecc4e447f2760f43584aac85e388e-500 Ministerul Justiției a eliberat certificatul de organizație necomercială pentru Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA). Este un pas important de depășire a blocajului intern din cadrul organizației și de legitimare a noii conduceri a AITA. Totodată, obținerea certificatului de organizație necomercială creează premizele necesare pentru a debloca eliberarea Carnetelor TIR către transportatorii din Moldova.

Precizăm că, eliberarea Carnetelor TIR a fost blocată pe 1 iulie, curent, de către Uniunea Internațională de Transport Auto (UITA) la cererea vechiului director al AITA, Vladimir Pindiurin, care refuza să recunoască noua conducere a organizației legitim aleasă în data de 24 aprilie a anului curent. Ministerul Justiției, eliberând certificatul de organizație necoemrcială, a extins drepturile fiecărui transportator de a vota organele de conducere interne, validând o dată cu aceasta și alegerile din 24 aprilie. Astfel, noua conducere a Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto a reintrat de astăzi în atribuții.

Noul Președintele ales al AITA, Grigore Bernavschi, a declarat că a cerut deja Uniunii Internaţionale de Transport Auto să ridice interdicția eliberării de Certificate TIR pentru Republica Moldova. ”Suntem deschiși să le prezentăm celor de la UITA toate documentele, inclusiv certificatul obținut astăzi de la Ministerul Justiției, care confirmă legalitatea noii conduceri, precum și dreptul acesteia de a elibera Carnetele TIR. Vrem să rezolvăm cât mai repede această situație, pentru că au de suferit toți transportatorii de TIR din Moldova”, a declarat domnul Bernavschi.

Carnetul TIR este un document cu valoare, prin care se garantează achitarea taxelor şi impozitelor vamale în limita sumei de 60 de mii de euro. În Republica Moldova carnetele TIR sânt eliberate de către Asociaţia Internațională de Transport Auto, organizație ce reprezintă firmele de transport internaţional de mărfuri şi pasageri.

Asociația Internaționale de Transport Auto