pavel-filip3Îndată după învestirea Guvernului, Republica Moldova vrea să reia negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). În acest context, premierul Pavel Filip a solicitat Cancelariei de Stat să pregătească o scrisoare în acest sens, care să fie transmisă FMI.

„În mod urgent să pregătim o scrisoare spre FMI. Multe chestiuni din cele solicitate practic au fost rezolvate. A rămas doar cea cu guvernatorul de la BNM, dar am convingerea că în curând vom rezolva și această chestiune. Trebuie să pregătim terenul pentru a invita FMI în Republica Moldova. Trebuie să avem un acord cu FMI, care ar însemna o stabilitate”, a precizat Pavel Filip.

Ministrul Finanțelor a menționat că există deja o schiță a proiectului Bugetului de Stat pentru 2016 și au existat discuții preliminare cu experții de la FMI pe marginea proiectului.

”Nu este în întregime agreat. Evident că nu există o viziune comună asupra dificitului bugetului, dar în rest, în linii generale, proiectul Bugetului și politica bugetar-fiscală sunt gata. Săptămâna viitoare putem deja să le prezentăm și să le propunem spre negociere cu FMI”, a menționat Octavian Armașu.

Premierul a solicitat membrilor Guvernului să se implice în elaborarea celor două documente. ”Este una dintre priorități, de aceea haideți să lucrăm la aceste documente. Pe de o parte, trebuie să venim repede cu aceste documente, dar, pe de altă parte, trebuie să venim cu un document bine chibzuit. Posibil să venim cu acest document în două săptămâni”.

Realitatea.md amintește că, pe 22 septembrie 2015, o misiunea a Fondului Monetar Internațional a venit în Republica Moldova pentru a discuta un nou acord de împrumut pentru țara noastră. Până la venirea misiunii FMI în Moldova, autoritățile trebuiau să întreprindă măsuri în legătură cu diverse politici de lungă durată. Și anume, reforma administrației publice centrale, descentralizarea și consolidarea independeței autonomiei fiscale ale administrației locale de nivelul I și II, dar și politici care vizează diferite plăți și prestații sociale în sistemul de pensii.

Cu o zi înainte de venirea misiunii FMI, guvernatorul Băncii Naționale, DorinDrăguțanu, și-a dat demisia din funcție. Mandatul acestuia însă se încheie în momentul numirii unui nou guvernator, iar până atunci Drăguțanu are împuterniciri depline.