Cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, organizată în zilele de 5 și 6 octombrie curent, va întruni un număr record de vinării. 68 de producători autohtoni își vor expune vinurile în centrul capitalei. La actuala ediție, vizitatorii vor avea parte de mai multe surprize, iar turiștii străini care vor sosi în țara noastră vor primi pe telefon mesajul „Bine ați venit în Moldova. Sunteți invitați la Ziua Națională a Vinului”, transmite Evenimentul.md.

Pe lângă creșterea numărului de participanți, în acest an sărbătoarea va ocupa și un spațiu mai mare, de până la 25 mii de metri pătrați. Aceasta va trece dincolo de Piața Marii Adunări Naționale și va cuprinde în premieră scuarul Catedralei Mitropolitane, ajungând până la strada pietonală Eugen Doga, acolo unde va fi amenajată o scenă pe care vor evolua cei mai îndrăgiți interpreți autohtoni.

La sărbătoare, produsele vinăriilor vor fi amplasate în baza hărții regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, iar vizitatorii vor putea achiziționa un Carnet al Degustătorului. Acesta va include informații despre vinăriile prezente la eveniment și vinurile oferite de acestea, 12 tichete pentru degustare, reduceri pentru materialele promoționale, precum și bilete pentru călătoria cu transportul public.

Startul sărbătorii va fi dat la sfârșitul acestei săptămâni de către vinăriile din țară, care își vor deschide ușile pentru oaspeți începând cu 28 septembrie și până pe 13 octombrie.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior numit oficial „Ziua Națională a Vinului”, s-a desfășurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale și la vinăriile din țară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor.