O agenție pentru recuperarea bunurilor acaparate prin mijloace infracționale, inclusiv așa-numitul „jaf al secolului”, ar putea apărea în Moldova. Proiectul lege în acest sens a fost susținut azi, cu majoritatea voturilor, în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, urmând a fi supus votului și în cadrul ședințelor plenare. Potrivit proiectului, Agenția va avea statut autonom, dar se va afla în subordinea CNA și va prelua atribuțiile și funcțiile privind identificarea, evaluarea și recuperarea, inclusiv peste hotare, a bunurilor ce au fost obținute pe cale infracțională. Unele prevederi ale legii au nemulțumit deputații opoziției, informează Realitatea.

„Ne întrebăm în fiecare zi când va fi întors miliardul, cine-l va întoarce și prin ce metode va fi întors. Noi venim să propunem ca să instituim o agenție care va fi indicată pentru a recupera bunurile care au fost acaparate prin mijloace infracționale. Este vorba despre crearea Agenției „Recuperarea Bunurilor Infracționale” care va fi în subordinea CNA, dar cu statut autonom funcțional și care va avea statut de organ de urmărire penală în subordinea CNA și va prelua atribuțiile și funcțiile, în special de țin de identificarea, evaluarea, recuperarea, inclusiv peste hotare, a bunurilor ce au fost obținute pe cale infracțională”, a menționat în cadrul ședinței Comisiei deputatul Sergiu Sîrbu, care este și unul dintre autorii proiectului.

Ion Casian: „Actualul mecanism de recuperare a bunurilor, a prejudiciului cauzat, este destul de îngreunat și crearea unei astfel de agenții va da posibilitatea de a simplifica și de a concentra activitatea anume asupra recuperării bunurilor dobândite pe cale infracțională”.

Potrivit lui Sîrbu, deși procedura de recuperare a bunurilor acaparate pe cale infracțională există și astăzi, „procedura este una clasică”, fiind implicate foarte multe organe, „începând de la organul de urmărire penală, instanțele de judecată, executori judecătorești și alte instituții precum Ministerul Finanțelor, cu comisii rogatorii și colaborări internaționale”. „Noi propunem să avem un organ distinct care va prelua mai multe competențe ale acestor organe, evident nu fără instanțele de judecată, doar că toate procedurile vor fi în seama acestei agenții care va iniția de la bun început și va duce toate procedurile”, a mai spus Sergiu Sîrbu care a îndemnat toți membrii Comisiei care vor ca „miliardul să fie întors, să susțină acest proiect”.

Îndemnul l-a nemulțumit, în special, pe liberal-democratul Tudor Deliu, care l-a luat l-a rost pe colegul său democrat. „Sergiu, tu mai ai cu întoarcerea miliardului? Miliardul e la Plahotniuc, la cel de alături de tine (n.red. deputatul democrat Corneliu Padnevici) și la toți ai voștri, dacă am ajuns la aceea. Nu-ți pare că ai luat-o hăisa?! Până acum de ce nu ați recuperat?! Prin asta tu ai să recuperi miliardul?! Ați spus că în două săptămâni… Când a ieșit la tribună domnul Chetraru și a spus că banii sunt în țară și în două luni îi aduce înapoi, îți aduci aminte?! De ce până acum nu s-a făcut lucrul acesta?  Hoțul strigă, prindeți hoțul”, a punctat liberal-democratul.

La fel, Tudor Deliu și socialistul Vasile Bolea s-au arătat deranjați de modalitatea de finanțare a Agenției, care va beneficia atât de „un buget separat asigurat de CNA”, cât și de „3% din valoarea bunurilor confiscate în folosul statului prin decizie judecătorească definitivă și din valoarea convenită a bunurilor repatriate trecute la stat urmare a activității Agenției”.