O femeie în vârstă de 84 de ani din oraşul Basarabeasca s-a intoxicat cu dioxid de carbon. Potrivit primelor informaţii, femeia a intrat în beciul locuinţei unde avea loc procesul de fermentare a vinului, iar rudele au depistat la scurt timp lipsa femeii, scrie trm.md.
În regim de urgență apropiații au apelat Serviciul 112 pentru a solicita ajutor. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri, care au intrat în încăpere și au scos bătrâna. Femeia a fost preluată de o echipă medicală pentru îngrijiri medicale.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI roagă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului. Nu este recomandată aflarea pe perioade lungi  în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, mai ales dacă beciurile nu sunt dotate cu sisteme de ventilare. Drept acțiuni de verificare a nivelului de concentrație cu vapori periculoși, atunci când mergeți în beci, e recomandat să aprindeți o lumânare. Astfel poate fi verificat nivelul de oxigen, în dependență de durata de ardere a lumânării. Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau cu ventilare, iar atunci când presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol. În astfel de situații, este important apelarea imediată a serviciilor de urgență pentru ajutor calificat.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2017 în urma intoxicării cu dioxid de carbon în procesul de fermentare au decedat cinci persoane.