O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de dna Ivanna Vladkova-Hollar, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 5-15 iulie 2016.

Misiunea va iniția discuții privind un posibil program susținut de FMI și va tinde să ajungă la un acord privind un set cuprinzător de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, îmbunătățirea guvernării corporative și sporirea transparenței acționarilor în sectorul bancar, precum și să stimuleze creșterea economică durabilă și cuprinzătoare.

În cadrul  şedinţei comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, ministrul Finanţelor Octavian Armaşu, a declarat fără reforme eficiente şi rezultative Moldovei îi va fi dificil să semneze Programul de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional.

„Noi semnăm Memorandumul cu FMI nu pentru a primi un sac de bani. Semnând acest document noi ne luăm angajament de a realizat pachetul de reforme, care, în particular, vizează stabilitatea financiară şi macroeconomică a Moldovei”

Semnarea memorandumului cu FMI va dezgheța finanțarea externă. Ceea ce înseamnă în primul rând  60 mil. de euro din partea Guvernului României, precum şi asistenţă din partea Uniunii Europene şi Băncii Mondiale.