Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” revine cu o nouă ediție în acest an. În perioada 9-11 iunie 2017, la Butuceni, Orheiul Vechi, sunt așteptați toți cei pasionați de muzica clasică pentru a o savura într-o atmosferă deosebită de sălile de concerte. În cadrul evenimentului, spectatorii vor descoperi frumusețea muzicii clasice într-un spațiu rural, amfiteatrul natural, care este parte a Rezervației cultural- naturale „Orheiul Vechi” și asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

festival Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Naționala „Serghei Lunchevici” în parteneriat cu Publicis Moldova, cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida). Gazda celor trei seri de muzică clasică va fi agropensiunea Eco-Resort „Butuceni”.

Oaspeții speciali ai ediției din acest an al festivalului sunt dirijorul Friedrich Pfeiffer din Austria și regizorul Andrea Battistini din Italia. Maestrul Friedrich Pfeiffer s-a afirmat pe plan internaţional prin colaborări cu Filarmonica Noua Japonie, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra de Cameră din Salzburg. În perioada 2008-2011 a fost dirijor al Operei de Stat din Viena, iar din 2011 este şi dirijor-invitat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chişinău.

Spectacolele grandioase din cadrul festivalului „descOPERĂ” vor fi susținute de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Participanții la festival vor avea posibilitatea să viziteze și să exploreze Rezervația Cultural cultural – Naturală naturală „Orheiul Vechi”, care se află în proces de înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute vor prezenta vizitatorilor momente din viața socială și culturală a strămoșilor noștri.

Biletele vor fi disponibile online în curând pe iticket.md. Acestea vor putea fi cumpărate și în punctele caselor de bilete ale Teatrului de Operă și Balet, Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Palatului Național „Nicolae Sulac” și info – centru Butuceni, Orheiul Vechi.

Prima ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” a avut loc pentru prima dată în iunie 2016 și a fost dedicat aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenţei ţării.