gas-natural-fenosa-solicita-majorari-de-tarife-pentru-energia-electrica-1364749361Cazul s-a produs în oraşul Ceadîr-Lunga în circumstanţe ce denotă o încălcare gravă de către persoana dată a regulilor de securitate în raport cu instalaţiile electrice, de asemenea, a condiţiilor legale de utilizare a energiei.

Astfel, conform materialelor raportului de investigare a accidentului, la 15.07.2014, în jurul orei 17.00, un locuitor al oraşului Ceadîr-Lunga cu vârsta de 67 de ani a urcat pe acoperişul casei sale sub pretextul reparaţiei reţelei electrice a locuinţei. Peste un timp acesta a fost găsit pe acoperiş cu un conductor în mână, fără a da semne de viaţă. Soţia persoanei accidentate a solicitat telefonic deplasarea la faţa locului a unui echipaj al urgenţei medicale, care a şi constatat decesul.

Conform procedurii, informaţia a fost transmisă tot atunci la Inspectoratul raional de Poliţie, Inspectoratul Energetic de Stat şi la întreprinderea furnizoare Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. La locul accidentului s-a constatat, că în nemijlocită apropiere de corpul victimei trecea branşamentul electric al casei, care avea izolaţia deteriorată în mod intenţionat într-un loc nevăzut de la sol. Tot acolo, printr-o gaură făcută în foaia de ardezie, ieşea un conductor bifilar cu capetele curăţate. Lângă accidentat se mai aflau o pereche de mănuşi dielectrice, un cleşte cu mânerul izolat, o pereche de ochelari, un indicator de tensiune şi o lanternă.

În urma analizei acestor circumstanţe s-a emis presupunerea, că în tentativa de a se conecta fraudulos la reţeaua electrică pe porţiunea branşamentului de până la contor, probabil din neatenţie, pătimitul a atins firul fazic al branşamentului şi a fost electrocutat. În susţinerea acestei ipoteze vin şi semnele de carbonizare a pielii degetelor mare şi arătător ale mânii stângi a accidentatului.

Cauzele care au dus la accidentarea mortală a persoanei implicate sunt încercarea ilegală de a conecta un conductor la reţeaua de energie electrică, ignorarea normelor de securitate electrică şi atingerea directă a părţilor conductoare aflate sub tensiune. Astfel intenţia de a beneficia în mod ilegal gratuit de energie electrică s-a transformat într-o tragedie pentru familia dată.

Pentru evitarea pe viitor a unor situaţii de risc pentru populaţie, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.indică în mod expres asupra necesităţii respectării stricte a normelor de securitate şi a cerinţelor legale privind interzicerea oricăror intervenţii in instalaţiile electrice. Nu există nici un motiv şi nici o explicaţie plauzibilă pentru intervenţiile neautorizate ale persoanelor străine în reţelele electrice. Costul unor asemenea intervenţii este cel mai mare posibil – pierderea vieţii sau accidentări cu consecinţe grave asupra sănătăţii.

Nimic nu este mai important decât securitatea şi sănătatea!Respectaţi regulile de securitate electrică, evitaţi tragediile!